A szaloncukor a magyar karácsonyi hagyományok egyik legkedvesebb része, amelynek gyökereit a 19. században találjuk. A franciák „fondant-cukorka” nevű finomsága hazánkban új formát öltött, amikor a magyar cukrászok elkezdték papírba csomagolni, és a karácsonyfa díszévé tették. Eredetileg a szalonok díszítésére használták, innen kapta nevét is.
Az idők során számos ízvariáció és recept született, de mi most egy mindenmentes változattal készültünk, hogy az érzékenységekkel élők se maradjanak ki az ünnepi ízekből.
Mindenmentes szaloncukor házilag
Ez a recept tej-, glutén-, tojás- és cukormentes, ráadásul rendkívül egyszerű elkészíteni. A végeredmény egy puha és ínycsiklandó szaloncukor, ami garantáltan feldobja az ünnepi hangulatot.
Hozzávalók:
- 150 g darált mandula vagy kesudió
- 50 g kókuszreszelék
- 2 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál eritrit vagy stevia ízlés szerint
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2-3 evőkanál mandulatej vagy egyéb növényi tej
- 100 g mentes étcsokoládé bevonónak
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a darált mandulát, kókuszreszeléket, kakaóport és édesítőt.
- Olvaszd fel a kókuszolajat, majd add a keverékhez a mandulatejjel együtt. Gyúrd össze, amíg formázható masszát kapsz.
- Formázz kis rudakat vagy golyókat, majd helyezd őket hűtőbe 30 percre.
- Olvaszd fel az étcsokoládét gõz fölött, majd mártsd bele a rudakat.
- Rácsra helyezve hagyd megdermedni a bevonatot, majd csomagold őket színes papírba.
Az elkészített szaloncukor nemcsak finom, de büszkeséggel tölthet el, hogy házilag készítetted el a családi karácsony egyik főszereplőjét! Próbáld ki, és varázsold meghitté az ünnepeket mindenmentesen is!