Cukorhelyettesítők – mit ehetnek a gyerekek is?
Mi mindenre jó a kókusz és hányféle formában használhatod fel az étkezéseknél? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden kiderül!

Az egészséges étkezést és az egészséges életmódot már gyermekkorban is érdemes elkezdeni, hiszen nagy szerepet játszik a megfelelő fejlődésben. Ha pedig a gyermeked valamilyen cukorral kapcsolatos betegségben szenved, akkor még inkább érdemes odafigyelni arra, hogy milyen cukrot visz be a szervezetébe. 

Cikkünkben bemutatjuk a leggyakrabban alkalmazott cukorhelyettesítőket és hoztunk néhány ötletet arra vonatkozóan, hogy mit ehetnek a gyerekek is. Ráadásul még a bűvös desszertek világát is megemlítjük, hiszen finoman is lehet mindenmentes desszerteket enni! Érdemes elolvasni!

Mit kell tudni a cukorhelyettesítőkről? 

Amennyiben szeretnéd, hogy gyermeked egészségesen táplálkozzon és ne egyen annyi cukrot, akkor használhatsz cukorhelyettesítőt az étrendjében. Ha viszont egészségügyi problémákkal küzd, akkor is ez az anyag lesz a megoldás. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a veleszületett vagy szerzett cukorbetegség, illetve az inzulinrezisztencia. Ennek megfelelően szükséges betartani a kapott diétát, amiben gyakran cukorhelyettesítők szerepelnek. De mi is ez? 

A cukorhelyettesítő tulajdonképpen olyan édesítőszer, amelynek kalóriatartalma, azaz tápértéke van. Óriási előnye, hogy nem károsítja a fogzománcot, emellett hő- és saválló, így süteményekhez is alkalmas. Ami viszont fontos, hogy cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén csak bizonyos mennyiségben fogyasztható. A legtöbb cukorhelyettesítő biztonságosan fogyasztható gyerekek számára, azonban fontos tudni, hogy a különböző édesítőszerek eltérő hatással lehetnek az egyénekre.

Mi lehet cukorhelyettesítő?  

Ha többféle cukorhelyettesítőt is kipróbálnátok a gyermekeddel, akkor remek alternatíva a nyírfacukor, az eritritol, a stevia és a fruktóz. Ezek közül leginkább a fruktózt és a steviát érdemes neki adni, hiszen ezek a legtermészetesebb cukorhelyettesítők. Milyen tulajdonságai vannak ezeknek az alapanyagoknak? 

  • Nyírfacukor (xilit): Ahogy azt a neve is mutatja, korábban nyírfából vonták ki, manapság viszont már kukoricarostból készül. 40%-kal kevesebb kalóriát és 50-75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a kristálycukor, viszont ugyanolyan édesítő hatással bír. A nyírfacukorrot ugyanúgy kell adagolni, mint a fehér cukrot, emellett lassú felszívódású szénhidrátnak számít. Kezdetben okozhat panaszokat, azonban a szervezet idővel hozzá tud szokni.
  • Eritritol: Hétköznapibb nevén csak eritritként ismerheted és a kristálycukorhoz viszonyítva 60-80-szor édesebb. Mivel a glikémiás indexe 0, ezért a vércukor szintjét sem emeli meg. Emellett hasmenést sem okoz, hiszen felszívódik a vékonybélben.
  • Fruktóz: Azaz gyümölcscukor, ami édesebb a rendes cukornál, ezért az adagolásnál is elég 30-40%-kal kevesebbet tenni az ételbe, italba. Fontos, hogy a cukorbetegek naponta maximum 30-50 grammot fogyaszthatnak belőle, hiszen a vércukrot fokozatosan, de lassan emeli.
  • Stevia: Ez egy növényi eredetű cukorhelyettesítő, amit a stevia nevű növény leveléből állítanak elő. A levelekben található steviol glikozidok miatt jellegzetesen édes íze van. Édesítőereje a hagyományos cukorhoz képest sokkal nagyobb, ráadásul kalóriamentes.

Akár desszertet is ehetnek!

A gyermeked nem ehet vagy nem eszik kristálycukrot? Akkor sem kell feladnia az édességeket! Ma már léteznek olyan mindenmentes desszertek, amiben nincsen kristálycukor. Sőt, ha gyermeked más érzékenységgel is küzd (például laktóz, glutén, tojás, stb.), akkor a mentes édességeket bátran fogyaszthatja.

Tudtad, hogy létezik olyan cukrászda, ahol a mindenmentes desszerteket a lehető legfinomabbra készítik el, ráadásul igazán változatos ízekben? Az ÉdesCuki cukrászdában 20-nál is több mentes tortaszeletet vagy akár egy egész tortát is kaphatsz. Térj be hozzánk, vagy rendeld meg tortáink egyikét, hogy sorban állás nélkül, azonnal átvehesd!

Megosztás

további Cikkeink