Az Aszpartam story a-tól-zig. I. rész: Édesítőszer vagy valós kockázat?
Mi mindenre jó a kókusz és hányféle formában használhatod fel az étkezéseknél? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden kiderül!

Az édesszájúak és cukorbetegek számára az édesítőszerek olyan ajándékok, melyek segítenek élvezni az életet, anélkül hogy aggódniuk kellene a magas cukortartalom miatti egészségügyi kockázatok miatt. Az egyik legismertebb és leggyakrabban használt édesítőszer az aszpartám, mely a tudományos közösségben is nagy vitát kavart a körülötte lévő kérdések miatt. A 2 részes sorozatunk első részében bemutatjuk, mi is az az aszpartám, mióta használják, és mivel lehet helyettesíteni ezt az édesítőszert.

Mi is az az Aszpartám?

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, melyet széles körben használnak a világban a cukor helyettesítésére. Az aszpartám mintegy körülbelül 200-szor édesebb a hagyományos fehér kristálycukornál, ezért kisebb mennyiség is elegendő az édes íz eléréséhez. Ez azt jelenti, hogy a kristálycukor helyett kevesebb aszpartámra van szükség.

Az aszpartám két aminosavból áll: az aszparginsavból és a fenil-alaninból. Mivel hő hatására, valamint savakkal találkozva veszít az ízéből, ezért nem alkalmas sem sütésre, sem pedig főzésre. Éppen ezért leginkább különféle élelmiszer- és italtermékben használják, beleértve a diétás üdítőket, némelyik alkoholt, az édesített rágógumikat, dzsemeket és számos félkész ételt, vagy konzervet  is.

Mióta létezik az aszpartám és káros-e?

Ezt a vegyületet az 1970-es évekre fejlesztették ki, ami akkoriban nagy áttörtésnek számított az egészségesebbnek hitt életvitel megalapozásához. Éppen ezért elsősorban az élelmiszeriparban jelent meg ez az akkor újfajta édesítőszer. Elsősorban diétákhoz ajánlott, hiszen mind intenzitásában, mind hatóidejében eltér a kristálycukortól. 

Manapság több helyen is felröppent a hír, hogy az aszpartám rákkeltő hatású, így kockázatot jelent az emberi szervezetre nézve. A legújabb, 2023. augusztusi WHO-jelentés szerint azonban a megfelelő napi beviteli mennyiséget betartva nem káros az egészségre. Ez a mennyiség legfeljebb 40 mg/testtömegkilogramm. 

Az aszpartámmal kapcsolatos kutatások azonban nem egyértelműek, és a legtöbb tudományos szervezet állítja, hogy mérsékelt mennyiségben történő fogyasztása biztonságos. Éppen ezért érdemes inkább más édesítőszerek után nézni, ha biztosra akarunk menni. 

Mit is váltunk ki vele és mivel lehet helyettesíteni?

Ha aggódsz az aszpartám miatt, vagy egyszerűen csak szeretnél más alternatívákat kipróbálni, akkor érdemes megfontolni más édesítőszerek alkalmazását. Ilyen például az eritrit, amit cukrászdánk is használ a sütemények elkészítése során. Ez egy természetesebb eredetű édesítőszer, ami nem emeli meg az inzulini- és a vércukorszintet. Emellett jó hatással van a fogyásra, nem károsítja a fogakat, valamint megfogja a szabadgyököket a szervezetben.

Létezik mindenmentes desszert?

Ha szeretnéd élvezni az ízeket amellett is, hogy valamilyen ételintoleranciával vagy ételérzékenységgel küszdesz, akkor jó helyen jársz! Mindenmentes cukrászdánkban kifejezetten figyelünk arra, hogy a leggondosabban válogatott alapanyagokból készítsük el az ínycsiklandó finomságokat. Nálunk több, mint 20-féle torta közül válogathatsz a legkülönfélébb ízösszeállításokban, így megtalálhatod egy vagy akár több kedvencedet is! 

Várjuk tehát a megrendelésedet több, mint 20-féle süteményünkre, ha a tökéletesen mindenmentes megoldást keresed! Mindezt online, sorban állás nélkül is megteheted, így mire ideérsz hozzánk, addigra el is készülünk vele! Így neked már csak át kell venni a tortát vagy a süteményeket, és már élvezheted is a legfinomabb ízeket!

Megosztás

további Cikkeink