Élet tojás nélkül – Ezekkel helyettesítheted!
Mi mindenre jó a kókusz és hányféle formában használhatod fel az étkezéseknél? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden kiderül!

Tojás nélkül sokan el sem tudják képzelni az életet, másoknak viszont nagy fejtörést jelent az igencsak tojás alapú receptjeink helyettesítése, átalakítása.

A tojásallergia kellemetlen tünetekkel jár, az ekcéma mellett gyomor- és emésztőrendszeri problémák, de akár még asztmás rohamok is előfordulhatnak.

A tojásallergiát a tojásban található fehérjék okozzák, melyek között megtalálható hőre lebomló és hőre nem lebomló fehérje is. Így sajnos mindenképpen meg kell találnunk a módját annak, hogy étkezésünket tojásmentessé tudjuk tenni.

Nézzük meg mik a legnépszerűbb alternatívák, amikkel ki tudjuk váltani a tojást a konyhában!

Tojás helyett válasszuk a banánt!

A banán mára igen népszerű alapanyag lett a konyhában és számos recept kiegészítőjévé vált. A vegán és tojásmentes receptekben igen nagy szerepet kap, hiszen pürésítve könnyedén helyettesíthetjük a tojást. 

Népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy a pépes, gyümölcscukros és nedves állagának hála a süteményeket is lazán tartja. Ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy az általunk elkészített recept száraz lenne! 

Amikor egy-egy hagyományos recept kerül a kezünkbe és szeretnénk elkészíteni a tojásmentes verzióját, az alábbi mértékegységgel számolhatunk:

1 pürésített banán 1 tojásnak felel meg (sárgájával és fehérjével együtt)

Na de mi lesz a bundáskenyérrel?

Ha allergiásak vagyunk a tojásra, a kedvenc reggeli fogásainkról sem kell lemondanunk! Egy kiadós omlettet vagy egy bundáskenyeret is bátran elkészíthetünk tojás nélkül!

Ehhez pedig nem másra, mint csicseriborsó lisztre lesz szükségünk! De hogyan készítsünk “csicseriborsó liszt tojást”?

Két evőkanál csicseriborsó lisztet keverj el egy-másfél evőkanál vízzel. Keverd addig, amíg csomómentes nem lesz. A keverékből egy sűrű palacsintatésztát kell kapj, ha szükséges adj még hozzá egy kevés vizet. 

Sűrűbb keverékből omlettet vagy panírt készíthetsz, a folyósabb tésztával pedig tökéletesen márthatjuk a kenyeret egy kiadós bundáskenyérhez!

Tojásallergiával a sütikről sem kell lemondanunk!

A fenti tojáspótlókon kívül még számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy finom, ízben gazdag és a hagyományos süteményekhez hasonló desszerteket készítsünk!

A tojást igazán sokrétűen használhatjuk fel a konyhában, a leginkább azonban az édességek miatt búslakodunk, amikor kiderül: tojásallergiában szenvedünk.

Növényi eredetű hozzávalókkal viszont még akár piskótát is készíthetünk, a különbséget pedig szinte észre sem vesszük! Ehhez mindössze a csicseriborsó konzerv levére van szükség, amit habverő segítségével olyan erős szerkezetű habbá verhetünk, mint a tojásfehérjéből!

A mentes receptek népszerű tojáspótlója a chia mag, az útifű maghéj és a lenmag is, de egyes receptekben a keményítő, a joghurt vagy az agar agar is a segítségünkre lehet!

Próbáld ki mentes desszertjeinket és tapasztald meg, hogy tojás nélkül is mennyei sütemények készíthetőek!

www.edeseletcuki.hu

Megosztás

további Cikkeink