Ételallergia és ételintolerancia gyermekkorban
Mi mindenre jó a kókusz és hányféle formában használhatod fel az étkezéseknél? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden kiderül!

Ételallergia és ételintolerancia gyermekkorban – Így tegyük érdekessé a mentes fogásokat gyerekeknek!

A gyerekeknél sokkal nehezebb dolgunk van, ha ételintoleranciáról van szó, hiszen amíg mi el tudjuk mondani a panaszokat, addig a gyerekeknél nagyrészt csupán a tünetekre hagyatkozhatunk. Ilyen tünet lehet a gyomorfájdalom, a hasmenés vagy a bőrön jelentkező kiütések sokasága is.

Gyermekek esetében a leggyakrabban előforduló probléma a fehérjékre való érzékenység, így a tej, a tojás, de az olajos magvak, az eper, vagy a búza is céltáblára kerülhet.

Ételallergia vagy ételintolerancia? 

Gondolhatnánk, hogy ez a kettő ugyanazt jelenti, azonban mindkettő mást takar. Ételallergiáról beszélünk akkor, amikor a testünk azonnali válasszal jelez az elfogyasztott étel kapcsán: gondoljunk a filmekben oly gyakran látott jelenetekre. Elegendő egy falat mogyorós csokoládé vagy rákféle és a páciens arca máris vörösen izzik, megdagad, az allergiás reakció pedig akár fulladáshoz is vezethet.

Ezzel szemben az ételintolerancia egy késleltetett válaszreakció, amikor az elfogyasztott étel után csak órákkal vagy napokkal később érezzük rosszul magunkat. Az ételintolerancia tünete lehet a puffadás, a hasmenés, de még a fejfájás is – a fájdalom erőssége pedig az elfogyasztott étel mennyiségétől is nagyban függ.

A két betegség közti különbség továbbá az is, hogy amíg az ételallergia az immunrendszerünkből vált ki reakciót, addig az ételintolerancia során az emésztőrendszerünk próbál megküzdeni a problémával.

Ha sikerült felderíteni a problémát szakember segítségével még csak a ránk váró feladat könnyebbik részén vagyunk túl, a munka oroszlánrésze még hátra van: a mindennapok részévé kell tennünk az új életmódunkat.

Nem csak a gyerkőcnek, nekünk is változtatnunk kell!

A gyerekek étkezési szokásai nagymértékben a szülőktől függnek, kisebb mértékben pedig a társaiknál vagy a boltban, reklámban látott finomságok határozzák meg azt. Így mondhatnánk könnyű dolgunk van, azonban pár tippet mindenképpen érdemes megfogadni, hogy zökkenőmentes legyen a változás. 

Nem lehet egyszerű ugyanis megértetni a gyerekekkel, hogy amíg egy-egy ételt korábban bátran ehettek, addig most miért lett hirtelen tilos az egész. Gondoljunk csak bele felnőttként is mennyi akaraterő kell még egy önszántunkból vállalt diétához is.

Mint ahogy írtuk is, a gyerekeink elsősorban rólunk vesznek példát, így ha szeretnénk megkönnyíteni a dolgunkat, érdemes nekünk is elhagyni azokat az alapanyagokat, amik gyermekünk számára tiltólistára kerültek. 

A helyettesítő alapanyagok tárháza pedig szinte végtelen: laktózérzékenység esetén többféle növényi tejből választhatunk. Ha szeretnénk elhagyni a cukrot, használhatunk eritritet, steviat, nyírfacukrot, datolya szirupot és még sorolhatnánk. Ezt a tapasztalatszerzést pedig felfoghatjuk egy izgalmas kalandként is, így pedig már a gyerekek számára is rögtön izgalmas mókává tehetjük a dolgokat.

Játszunk az étellel – egy kicsit máshogy!

Ha a gyerkőc még kicsi készítsünk vicces szendvicseket: a zöldségeket vágjuk mintára és formázzunk belőlük állatokat, virágot, olyan formákat, amiket a kicsit kedvelnek és ismernek. Az így készített finomságoknak biztosan nem tudnak ellenállni, ráadásul a zöldségeket és a gyümölcsöket is könnyebben elfogadják!

Ha a gyerekek már nagyobbak bátran vonjuk be őket a főzési folyamatokba! Készítsük el együtt az uzsonnát, vagy süssünk együtt mentes kekszeket. A különböző mintájú kiszúrók számukra is önfeledt szórakozássá változtatják a konyhai munkát. Az így elkészült mentes sütiket pedig nagyobb örömmel fogyasztják majd el.

Ha pedig teljeskörű odafigyeléssel készített mentes szülinapi tortára van szükségetek, nálunk többféle ízben is leadhatjátok rendeléseteket!

Nálunk azt ehetsz, amit csak megkívánsz!

Vicces ételekkel a gyerekeket is levehetjük a lábukról!
Megosztás

további Cikkeink