Így fogadj vendégül ételintoleranciában szenvedő családtagot, barátot – 5 tipp, hogy minden zökkenőmentes legyen!
Mi mindenre jó a kókusz és hányféle formában használhatod fel az étkezéseknél? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden kiderül!

A karácsonyi sürgés-forgás a legtöbbünket jó érzéssel tölti el, hiszen az ínycsiklandó ételeknek már az illata is mesés! Sokan előre megtervezik a karácsonyi menüt, hogy lehetőleg az összes családtag számára a szeretett fogások készüljenek el a tradicionális ételek és desszertek mellett. 

De mi a helyzet akkor, ha a családban ételintoleranciás is van? Hogyan fogadd vendégül és mit tehetsz azért, hogy számára is örömteli legyen a karácsonyi étkezés? Mutatunk 5 tippet!

  1. tipp: Kérdezz rá az intoleranciára!

Mi sem egyszerűbb, mint megkérdezni: pontosan milyen ételeket, alapanyagokat nem ehet a vendéged? Akármennyire is tolakodónak érzed, hidd el, hogy hálás lesz a kérdésedért. Ráadásul így te is időben utána járhatsz, hogy milyen alapanyagokból milyen karácsonyi mentes ételeket tudsz neki rendelni vagy készíteni.

  1. tipp: Ha szeretnél mentes ételt készíteni…

Mentes ételeket készíteni nem éppen olcsó, ráadásul az infláció is sokat dobott az árakon. Ha mégis szeretnél mentes ételeket is főzni vagy sütni, akkor mutatunk néhány tippet, amivel olcsóbbá teheted a folyamatot és az intoleranciás családtag számára is öröm lehet az étkezés. 

Van otthon kávédarálód? Ebben percek alatt elkészítheted a mentes alapot adó zab, kókusz, mandula vagy akár a tökmag lisztjét, amit bátran felhasználhatsz a karácsonyi mentes ételek elkészítéséhez!

  1. tipp: Kerülj el bizonyos alapanyagokat! De hogyan?

Fontos tudni, hogy milyen intoleranciáról van szó. Így az érzékenységet okozó alapanyagok és ezek helyettesítőinek a listáját is könnyűszerrel megtalálod az interneten. A helyettesítőkből pedig igazán finom ételeket is készíthetsz!

Milyen gyakori érzékenységek léteznek? 

  • Cölikália (lisztérzékenység)
  • Gluténérzékenység (
  • Laktózérzékenység (tejcukor)
  • Hisztamin intolerancia (felszabaduló/bevitt hisztamin lebontásának problémája)
  • Fruktóz intolerancia (gyümölcscukor)
  1. tipp: Fontos, hogy ne éreztesd problémásnak az adott családtagot!

Az ételintolerancia kellemetlen tünetekkel járhat, így bizonyos alapanyagok elkerülése javasolt. Az ilyen érzékenységben szenvedő rokonnak azonban kellemetlen lehet, ha lépten-nyomon kiemeled és mindenki előtt többször is megkülönbözteted – még akkor is, ha egyszerűen csak nem tudod hogyan kezelni a helyzetet. 

Elég ha az elején elmondod neki, hogy milyen ételek azok, amelyek külön neki készültek: hidd el, már ezért is hálás lesz. Hagyd, hadd érezze jól magát ő is a társaságban. Nem kell folyamatosan emlékeztetni arra, hogy intoleranciával küszködik.

  1. tipp: Rendelj mindenmentes desszerteket!

A fenti tippeket megfogadva máris sokat tehetsz a karácsonyi mentes ételek és desszertek elkészítéséért. De mi van akkor, ha a komplett karácsonyi menü mellett nincs időd egy teljesen újfajta receptet kipróbálni és attól is félsz, hogy nem sikerül jól? Mi van akkor, ha tökéletes örömet szeretnél szerezni a család minden tagjának? 

A mindenmentes desszertek esetén még csak nem is kell tudnod, hogy az adott személy pontosan melyik fajta intoleranciával küzd, hiszen ezekben tényleg nincsen semmilyen tünetet kiváltó alapanyag. Ráadásul a rendeléssel nemcsak időt és idegességet spórolhatsz meg magadnak, hanem biztosan finom ételt tehetsz az asztalra. 

Mégis honnan szerezheted be a mindenmentes desszerteket és milyenek léteznek? Mindenmentes cukrászdánkban 21-féle desszert közül válogathatsz a legkülönfélébb ízekben, emellett még mentes pogácsát is rendelhetsz tőlünk! 

Rendelj mentes karácsonyi desszerteket az Édes Cukitól és könnyítsd meg a karácsonyi készülődést!

Megosztás

további Cikkeink