A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több recept kerül elő a családi recepttárból, melyek finomabbnál finomabb desszerteket rejtenek. Az ünnepi fogások szerves része tehát a karácsonyi desszert-özön, így nem csoda, ha mindegyiket meg szeretnénk kóstolni. A legtöbb karácsonyi desszert alapja viszont a különféle csonthéjasok (dió, mogyoró és mandula), illetve a cukor, fehér liszt, tojás, vaj, margarin és a lekvár.
Ha viszont ételintoleranciával éled a mindennapokat, akkor nem minden édességet ehetsz meg büntetlenül. Egyes érzékenység vagy allergia sajnos komolyabb tüneteket is produkálhat az adott alapanyagból készült karácsonyi desszertek elfogyasztása után, így sajnos érdemes elkerülni ezeket.
De ne aggódj, hiszen hoztunk néhány mentes receptet, így neked sem kell lemondanod a karácsonyi desszertek öröméről! Nézzük is meg gyorsan!
Diós és mákos bejgli mindenmentesen? Naná!
A bejgli már-már elengedhetetlen része a karácsonynak, hiszen amellett, hogy nagyon finom, még laktató is. Nézzük, hogy hogyan varázsolhatod mindenmentessé, ha nem ehetsz tejterméket, cukrot és lisztet!
A hagyományos lisztet cserélhetjük kókuszlisztre, a tészta állagát pedig javíthatjuk tápióka keményítővel. Az olajos magvak nem csak a töltelékben működnek kiválóan, hanem gluténmentes tészták készítése során is.
A tölteléknél már sokkal egyszerűbb dolgunk van, hiszen a cukrot egyszerűen cserélhetjük bármilyen édesítővel és máris készen van a mentes bejglink, amivel levehetjük a családot a lábáról!
Mézeskalács nélkül a karácsony sem az igazi!
Vegán életmódot folytatsz? Akkor biztosan kerülöd az állati eredetű alapanyagokat és a mézet is. Ezek nélkül azonban nehéz elképzelni, hogy létezik mézeskalács nem igaz? Hogyan tudod mégis elkészíteni a mézeskalácsot? Essünk neki!
Hozzávalók:
- 80 g növényi olaj
- 60 g eritrit
- 80 g juharszirup
- 80 g növényi tej
- 300 g zabpehelyliszt
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
Első lépésként keverd össze az olajat az édesítővel, majd add hozzá a juharszirupot és a növényi tejet. Ezután keverd össze a száraz hozzávalókat, majd öntsd hozzá az előzőleg bekevert nedves alapanyagokhoz. Az így keletkezett tésztát gyúrd össze egy kissé tapadós, de mégis jól összeállt tésztává és nyújtsd ki zablisztezett nyújtódeszkán.
Innentől pedig jöhet a játék: szaggasd ki a mézeskalács figurákat olyan formákkal, amikhez csak kedved van! Lehet emberke, karácsonyfa, csillag, vagy bármi, ami kéznél van. Tedd be a 180 fokos sütőbe 15-20 percre és kész is vagy!
Ráadásul az írókáról sem kell lemondanod! De hogyan készítsd el tojásfehérje nélkül? Mutatjuk!
Ehhez szükséged lesz 100 g porcukorra, 1 ek kukorica keményítőre, 1 tk citromlére
és 2-3 teáskanál növényi tejre. Keverd össze és már kezdheted is!
Akár meg is rendelheted a mentes süteményeket!
Nincs időd a receptek elkészítésére? Vagy félsz attól, hogy nem sikerülnek jól a mentes desszertek? Ne aggódj, hiszen mindenmentes cukrászdánkból megrendelheted a legfinomabb karácsonyi desszerteket, így te sem maradsz ki a jóból!
Gondosan válogatott alapanyagokból és valóban mindenmentesen dolgozunk. Ráadásul a webáruházi rendeléseket is igyekszünk gyorsan, de mégis szívvel-lélekkel elkészíteni. Rendelj mentes karácsonyi desszerteket az Édes Cukitól!