A bejgli története messzire nyúlik vissza az időben. Eredetileg német területről származik, ahol a „Beugel” kifejezés, ami egyfajta húrkot vagy gyûrűt jelent, utal a külső formájára. Hazánkba a 19. században került, majd a karácsonyi hagyományok részévé vált. A gazdag töltelékek – mák, déli gyümölcsök – az ünnepi bőséget szimbolizálták, így a bejgli a családi asztalok elmaradhatatlan részévé vált.
De miért ne készíthetnénk el ezt a hagyományos finomságot mindenmentes változatban is? Hiszen az életmódbeli követelmények vagy éppen érzékenységek sem szabhatnak határt annak, hogy a karácsonyi asztalon ott legyen a bejgli!
Mindenmentes bejgli házilag
Hoztunk nektek egy receptet, amivel glutén-, tej-, tojás-, cukormentesen is elkészíthetitek a család kedvencét. Ez a mindenmentes bejgli nemcsak könnyen elkészíthető, de garantáltan finom is lesz!
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g gluténmentes lisztkeverék
- 50 g mandulaliszt
- 80 g kókuszolaj
- 2 evőkanál eritrit
- 1 csipet só
- 1 evőkanál útifû maghéj
- 100 ml növényi tej (pl. mandulatej)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 200 g darált mák vagy déli gyümölcsök (pl. datolya, aszalt szilva)
- 1 evőkanál citromlé
- 50 ml növényi tej
- Édesítő ízlés szerint (eritrit vagy stevia)
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit keverd össze, majd gyúrd rugalmas állagúvá. Ha ragad, adj hozzá egy kis lisztet, ha törékeny, némi növényi tejet.
- A tölteléket keverd krémesre. A mákot vagy a gyümölcsöket forrald fel a növényi tejben, majd adj hozzá citromlevet és édesítőt.
- Nyújtsd ki a tésztát, kend rá a tölteléket, majd tekerd fel.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30-35 percig.
A végeredmény egy omlós, mindenmentes bejgli, ami garantáltan az ünnepi asztal sztárja lesz! Próbáljátok ki, és osszátok meg velünk a tapasztalataitokat!
Kép forrása:kifli.hu