A növényi tejek előnyei

A tehéntejmentes életmódra való váltásnak rendkívül sok előnye van. Ha úgy döntünk, hogy áttérünk, azért bőrünk és emésztőrendszerünk is hálás lesz, arról a temérdek szarvasmarháról nem is beszélve, amelyeket így nem, vagy csak kevésbé használnak ki az üzemek a tejük miatt. Az alábbiakban összeszedtük, milyen növényi tejek révén válthatjuk ki a tehéntejet étrendünkben, és hogy pontosan mik is ezeknek az előnyei.

A növényi tejek előnyei – A szójatej

A szójatejet általában azok szokták választani a növényi tejek listájáról, akiknek erre célzottan, egészségügyi okokból kifolyólag van szükségük, ugyanis ez a tehéntejhelyettesítő alternatíva nem nevezhető éppen a legolcsóbbnak. A magas árával azonban egyenesen arányos a szójatej értéke, ugyanis rendkívül gazdag fehérjeforrás, de kalciumot is nagymennyiségben tartalmaz. A szójatej mindemellett remekül védi a bőrt az UV-sugárzással szemben, átlagon felüli szinten hidratálja azt, illetve az is a jótékony hatásai között említhető, hogy jelentős mértékben redukálja a pattanások kialakulásának esélyét.

A növényi tejek előnyei – A kókusztej

Sajnos előfordulhat olyan, hogy valaki allergiás reakciókat mutat a szójatejre, ám nekik sem kell csüggedniük, ha el szeretnék hagyni a tehéntej fogyasztását, ugyanis számukra kiváló megoldás lehet a növényi tejek sorából a kókusztej. A kókusztej nemcsak egyszerű emészthetőségéről híres, hanem arról is, hogy fogyókúrás étrendhez is kiválóan alkalmazható. Különösen ajánlott a fogyasztása azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek, ugyanis a kókusztej – káliumban gazdag összetételének köszönhetően – rendkívül hatékonyan lép fel ilyen esetekben, nem utolsósorban pedig – foszfortartalma révén – csontjainkat is erősíti.

A növényi tejek előnyei – A rizstej

A növényi tejek közül a rizstej vízből és rizsőrleményből készül, íze pedig némileg édesebbnek mondható, mint a hagyományos tehéntejé. Emészthetősége könnyű, valamint gazdag B-vitaminban, magnéziumban és vasban is, további előnye pedig, hogy – a boltokban kapható kiszerelések mellett – viszonylag egyszerűen, otthon is elkészíthető.

A növényi tejek előnyei – A mandulatej

A mandulatej annyiban mindenképpen kilóg a növényi tejek közül, hogy nem teljes értékű alternatívája a tehéntejnek, ugyanis kevesebb kalciumot és proteint biztosít a szervezetnek, ezért – ha mandulatejet fogyasztunk – ezeket a tápanyagokat más élelmiszerek révén kell pótolnunk. Hatalmas előnye azonban a mandulatejnek, hogy gazdag B-vitaminban, riboflavonban és vasban, ennek köszönhetően pedig erősíti az izomzatot, de a szívet is egészségesen tartja. A szójatejhez hasonlóan ráadásul a mandulatej is könnyedén elkészíthető házilag.

Megosztás

további Cikkeink