Mivel érdemes kiváltani a nem mentes alapanyagokat?
Mi mindenre jó a kókusz és hányféle formában használhatod fel az étkezéseknél? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden kiderül!

Sütés közben problémát okozhat, ha nem minden alapanyagot tehetsz bele az adott édességbe. Sokan szenvednek manapság különféle ételérzékenységtől, mint például a glutén- és laktózintolerancia, a cölikália, a cukorbetegség vagy akár az inzulinrezisztencia. Éppen ezért hoztunk néhány alapanyagot, melyekkel kiválthatod az érzékenységet okozó összetevőket. Érdemes elolvasni cikkünket!

Ezt tedd bele a liszt helyett!

Régebben lisztérzékenységnek hívták, ma már azonban sokkal kifejezőbb ezt gluténérzékenységnek, súlyosabb esetben cölikáliának hívni. Az érzékenyek ugyanis a lisztnek csupán egy összetevőjére reagálnak, ami glutén. Ez az anyag viszont nemcsak a lisztes ételekben lehet benne, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mit teszel az ételbe. 

A leggyakrabban azonban a liszt tartalmazza a glutént, így ennek helyettesítésére használj bátran csicseriborsó lisztet vagy köleslisztet. A csicseriborsó liszt pirított csicseriborsó szemek őrlésével készül, ami rostokban gazdag, magas kalória-, tápanyag- és fehérjetartalmú alapanyagnak számít. A kölesliszt szintén magas fehérje- és tápanyagtartalommal rendelkezik, legfőképpen a B-vitaminokat említhetjük itt meg.

Mit válassz a tej helyett?

A laktózérzékenyek igazán nehéznek élik meg azokat a tüneteket, amelyek a tehéntej vagy tejszín elfogyasztása után létrejönnek. Amennyiben szeretnéd megkímélni magad vagy a szeretteidet, akkor mindenképpen érdemes olyan alapanyaggal helyettesítened, ami nem okoz problémát az emésztőrendszerben. 

Ilyen például az érett kókuszból származó kókusztej, kókusztejszín. A kókusz igazán egészséges alapanyag, hiszen nemcsak tökéletes tehéntej-helyettesítő, hanem bővelkedik vitaminokban és kálciumban is. Amennyiben csupán kókuszhús vagy akár reszelt kókusz van otthon, akkor ezt leforrázva és állva hagyva akár te is készíthetsz kókusztejet! Ehhez azonban még le kell turmixolni, majd le is kell szűrni, így kapod meg a végső állapotát.

Az ominózus cukor – ezzel helyettesítsd!

A modern élet mindennapi alapanyaga a fehér cukor, ami sajnos káros hatással lehet még az egészséges szervezetre is. Szerencsére azonban számos alternatív lehetőséggel találkozhatsz a boltok polcain, mint például az eritrit. 

Az eritrit egy természetes cukoralkohol, azaz egy természetes édesítőszer. Íze igazán édes és mellékíz nélküli, így tökéletes alternatívát nyújthat a fehér cukor kiváltására. Óriási előnye, hogy mivel gyors felszívódású alapanyag, ezért nincs puffasztó hatása és nincs hatással az inzulintermelésre sem. Ha pedig ez nem lenne elég, az eritrit nem okoz fogszuvasodást és különféle cukormentes diétákban is nagy szerepet játszhat.

Mindenmentes desszertek

Ha túl bonyolultnak tartod az alapanyagok kiváltását vagy esetleg nincs időd mentes desszerteket sütni, akkor más lehetőséged is van! Tudtad, hogy létezik olyan cukrászda, ahol mindenmentes süteményekkel lepheted meg magad vagy a szeretteidet, barátaidat? Az Édes Élet Cukrászdában akár több, mint 20-féle desszert közül választhatsz!

Számunkra fontos hitvallás, hogy minden desszertünket igazán finomra és mindenmentes alapanyagokból készítsünk el. Így nem okoz problémát egy-egy szelet sütemény elfogyasztása akkor sem, ha neked vagy a szeretteidnek, barátaidnak esetleg valamilyen típusú ételérzékenysége lenne. 

Tudtad, hogy akár még rendelni is tudsz mindenmentes desszerteket az Édes Cukitól? Nincs más dolgod, mint kiválasztani a megfelelő tortákat vagy tortaszeleteket, amit mi elkészítünk és becsomagolunk, mire ideérsz hozzánk! Átvenni pedig csak az üzletünkben tudod.

Megosztás

további Cikkeink