Se glutén, se cukor? Mentes élet könnyedén!
Mi mindenre jó a kókusz és hányféle formában használhatod fel az étkezéseknél? Milyen előnyei vannak? Cikkünkből minden kiderül!

Bizonyára már észrevetted, hogy mennyivel többen küzdenek manapság valamilyen típusú vagy akár egyszerre többféle étkezési problémával is. Az ételintolerancia kialakulhat a gluténnel, a cukorral vagy a laktózzal szemben is, ezzel pedig nagyban megnehezíti a mindennapokat.

Amellett, hogy minden élelmiszer összetevőit végig kell olvasnunk a boltokban, még olyan kellemetlen tünetekkel is meggyűlhet a bajunk, mint a puffadás, az emésztőrendszeri problémák, a hányinger vagy a gyomorfájás. Arról már nem is beszélve, hogy a diabétesz és az inzulinrezisztencia (IR) esetén még komolyabb egészségügyi problémákkal számolhatunk.

Nézzük meg részletesebben, milyen ételintoleranciákkal találkozhatunk és milyen alternatív megoldásokat tudunk eszközölni a konyhában!

Mi az a glutén? Hogyan szabaduljunk meg tőle?

Hallottad már azt a szót, hogy sikér? A sikér nem más, mint maga a glutén. Egy olyan nem teljes értékű fehérje, ami kevesebb aminosavval bír, mint amire szüksége lenne az egészséges szervezetnek. Két összetevője a gliadin és a glutenin, melyek közül a gliadint nem tolerálja a szervezet, így egy kellemetlen és indokolatlan immunválaszt ad. 

Ennek megfelelően nemcsak tápanyag-felszívódási zavarok és hiányállapot alakulhat ki, hanem kezeletlenül akár bélkárosodás is felléphet. Jellemzően a búzafélékben, az árpában és a rozsban is megtalálható a glutén. Akiknél gluténérzékenység léphet fel, azoknak a kellemetlen tünetek megszüntetéséhez érdemes elkerülni bizonyos élelmiszereket. 

Fontos, hogy az intoleranciában szenvedők teljesen kivezessék a glutént az étrendjükből és alternatív megoldásokat keressenek helyette. A gluténérzékenység ugyanis nem gyógyítható, azonban a megfelelő diéta betartásával (a glutén teljes elhagyásával) megszüntethető a szervezet önrombolása. Érdemes tehát megkeresni azokat az alapanyagokat és élelmiszereket, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak glutént. 

Ilyen a rizs-, lenmag- vagy a kókuszliszt!

Cukormentes élet – Nem lehetetlen! 

A cukornak számos negatív mellékhatása lehet, ha többet fogyasztunk belőle a kelleténél. Ez pedig könnyen előfordulhat, hiszen a legtöbb félkész- vagy késztermékben jóval több cukor van, mint amire valójában a szervezetünknek szüksége lenne. 

Egyesek az egészségesebb életmódért fogyasztanak kevesebb cukrot vagy hagyják el teljesen, másik viszont inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzdenek. Remek cukorhelyettesítő megoldás azonban a stevia, az eritrit, a xilit, az agavé szirup vagy a datolyaszirup is.

Változás a konyhában – Hogyan főzzünk mentesen?

Ha úgy érezzük valami nincs rendben, mindenképpen keressünk fel egy szakorvost, aki pontos kórképet tud adni, melyik étellel vagy ételekkel, alapanyagokkal szemben vagyunk érzékenyek. 

Ezután egy dietetikussal történő konzultáció során rengeteg fontos tippet kaphatunk annak érdekében, hogy a mentes étkezés életmóddá váljon és hosszú távon beépüljön a mindennapjainkba.

Ehhez azonban sokszor buktatókon keresztül vezet az út, hiszen a nagymamánk jól bevált süti receptjét nem is olyan könnyű mentesen elkészíteni. Érdemes tehát többféle alternatív alapanyaggal is kísérleteznünk!

Mentes sütemények egyenesen a tányérodra!

Ha viszont nincs kedved kísérletezni a különféle receptekkel és alapanyagokkal, nálunk számos hagyományos és népszerű desszert mentes változatát találod meg!

Ráadásul még a weboldalunkon is rendelhetsz, amit személyesen vehetsz át üzletünkben! 

Jöhet egy ínycsiklandó málnatorta? Esetleg egy csokis-mandulás finomság? Vagy talán inkább egy klasszikus tiramisut kívántál meg? Add le rendelésed és élvezd a kiváló mentes ízeket!

Megosztás

további Cikkeink