A veganizmus egy életmód, nem csak egy étkezési szokás. Ha egy kicsit is nyitott vagy az új dolgok iránt és még nem kóstoltál vegán sütiket, itt az ideje! Sütijeinket nem csak vegánoknak ajánljuk!

Vegán életmód - Mi az a veganizmus?

A vegán emberek filozófiája, hogy kizárnak az életükből mindent, ami állati eredetű, hiszen az állatokat egyanrangú fajként kezelik az emberrel, mivel ugyanúgy vannak érzéseik, mint az embereknek, ezért nem akarják támogatni azt, hogy árucikként kezelik őket az emberek. Ez a, ruházkodás, a szórakozás, a kozmetikumok használata és a táplálkozás terén is megnyilvánul, hiszen az átlagember életében mindnél előfordul állati eredetű termékek felhasználása. Gyakorlatilag az állatok szabad életéhez való jogaiért harcolnak. Sokan csak étrendjükbe illesztik be ezt a szemléletet, hiszen számos jótékony egészségügyi hatása lehet az emberi szervezetre nézve.

Mit eszik egy vegán?

A vegán étkezéss beiktatásával általában egy kicsit kinyílik a világ, hiszen a jól megszokott „valamilyen hús rizzsel vagy krumplival, jó esetben egy kis savanyúsággal” kombináció után új dolgokat kell felfedeznünk. Pedig nem kell bonyolult dolgokra gondolnunk és drágán vásárolnunk, esetleg messzi bioboltokba látogatnunk ehhez, hiszen ott vannak minden hipermarketben a valóban tápláló vegán alapanyagok. Ha pedig nem otthon ennénk, szerencsére már egyre népszerűbbek a vegán vagy vegán alternatívákat kínáló éttermek, cukrászdák, kávézók.

Vegán alapanyagok

Főként hüvelyeseket, mint a lencse, csicseriborsó, bab, stb., zöldségeket nyersen vagy párolva,, gyümölcsöket, gabonaféléket, mint a zab, a köles, a bulgur, hajdina, quinoa, árpa, stb., magvakat, mint a mogyoró, kesudió, dió, stb., és ezek számtalan féle kombinációját. A vegán étkezés annyira nem is bonyolult.

Vegán ételek

Léteznek úgynevezett hamis készételek és receptek is. A hamis vegán húsokat legtöbbször gabonafélékből vagy szójából készítik, aminek magas a fehérjetartalma, akár csak a hüvelyeseknek. Tej és tejszín helyett gyakori a zabból, mandulából, rizsből, kókuszból, szójából, de akár mákból készült italok használata. A sajtok helyettesítésére kókuszból, szójából, tápiókából, magvakból készítenek vegán verziókat.