A gluténérzékenység felismerése sok időt vehet igénybe, viszont az, hogy megtudjuk a kellemetlen tünetek okát, nagyon felszabadító érzés. Viszont a gluténmentes étkezés egy úgy fejezetet nyit az életünkben, amikor sok mindenre oda kell figyelnünk.

Gluténmentes étkezés a konyhában, otthon

Mivel a legapróbb gluténnal szennyezett élelmiszer sem tesz jót egy gluténérzékenynek, ezért muszáj szankciókat bevezetni a konyhában. Így vagy átáll az egész család a gluténmentes étkezésre, vagy külön tárolunk mindent a gluténérzékeny étkezéshez szükséges élelmiszerek közül, illetve beszerzünk külön konyhai eszközöket, mint vágódeszka, fakanál vagy keverőtálak. A gluténmentes alapanyagok nem érintkezhetnek glutén tartalmú élelmiszerekkel. Erre jó ötlet, ha dobozban vagy üvegben tároljuk őket. Egy külön mosogatószivacsot is célszerű lehet tartani. Ezen kívül oda kell figyelni, hogy pl. a vajba, margarinba ne nyúljunk vissza azzal a késsel, amivel a gluténtartalmú ételhez értünk vagy pedig a gluténérzékenységgel küzdőnek ebből is legyen egy sajátja. Ami pedig még fontos a gluténmentes étkezés során a konyhában, hogy a gluténtartalmú étel megfogása után alaposan mossunk kezet.

Gluténmentes étkezés étteremben

Szerencsére egyre több étterem kínál gluténmentes lehetőségeket, viszont ez nem feltételezi azt, hogy keresztszennyeződés által nem kerülhetett glutén az adott ételbe. A legbiztosabb megoldás a 100%-ban gluténmentes étterem, ahol olyan szabályoknak kell megfelelni, ami tökéletesen biztosítja, hogy semmilyen főzőeszköz nem szennyeződött gluténnal, így garantáva a gluténmentes étkezés biztonságosságát.

Gluténmentes étkezés alatti utazás vagy nyaralás

Szintén fontos, hogy ha étteremben eszünk, hogy próbálunk meg 100%-ban gluténmentes helyet választani, ahol garantált a gluténmentesség minden eszköz használatánál is. Célszerű hideg élellemmel vagy előre lefagyasztott készétellel is készülni. Igen, sajnos a gluténmentees étkezésez során ez is tervezést igényel egy gluténérzékeny egyénnél, hogy utazás alatt is gondoljunk az étkezésekre való odafigyelésre.

Gluténmentes étkezés – a bevásárlás az alap

Sajnos a jelzések és a feliratok sem mindig egyértelműek, hiszen egy cég ráírhatja a termékére, hogy gluténmentes étkezés esetén ideális, holott a kisbetűs részben le van írva, hogy nyomokban tartalmazhat glutént, mivel gluténos élelmiszereket készítő gyárban, azzal szennyeződött gépekben és eszközökkel készíthették. Ami még csalóka lehet, hogy a hús is sokszor szennyeződhet gluténnal.