Napjainkban egyre többen küzdünk valamilyen érzékenységgel, ami miatt kénytelenek vagyunk odafigyelni az étkezésünkre. A következőkben a gluténérzékenységet vesszük górcső alá.

Mi is az a gluténérzékenység?

A glutén- vagy lisztérzékenység fogalmával sokan mind addig nincsenek tisztában, ameddig ki nem derül róluk, hogy bizony gluténérzékenyek. A gluténérzékenység gyakorlatilag az árpa, a zab, a rozs és a búza egyik felépítőanyagára, a gliadinra adott túlérzékenységi reakció.

A gluténérzékenység tünetei sokáig lappanghatnak

A gluténérzékenység egyik nagy hátránya, hogy változó, kinél, mikor válik nyilvánvaló és beazonosíthatóvá. Sokaknál már gyerekkortól egyértelművé válik, hogy gluténmentes diétát kell végeznie, azonban jó pár embernél csak tinédzserkorban vagy még később jelentkeznek tünetei.

Gluténmentes diéta

A lisztérzékenység egész életünkre velünk marad, így figyelnünk kell, milyen életmódot folytatunk, illetve elkerülhetetlen a speciális diéta alkalmazása. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet listát vezet arról, hogy milyen élelmiszereket fogyaszthatnak a lisztérzékenyek, ezenkívül ma már rengeteg alternatíva van a gluténmentes táplálkozás megoldására.

Gluténmentes édességek az Édes Élet Cukiban is!

Gondolva gluténérzékeny vendégeinkre, több gluténmentes édességet, süteményt készítünk, amit nyugodt szívvel fogyaszthatnak a lisztérzékeny vásárlóink is. Különösen figyelünk arra, hogy süteményeink a gluténmentességen kívül élvezetes és finom ízvilággal is várják a hozzánk betérőket.