Az emberek sütemények iránti szeretete nem az elmúlt évtizedekben alakult ki, hanem már évszázadokkal ezelőtt, az 1200-as években Párizsban kezdődött. Azóta is töretlenséggel halad előre ez az ágazat, ha nem is akkori formájában, de kicsit átalakulva, a vendégek igényei által vezérelve.

Mi a helyzet a magyar cukrászdákkal?

Hazánkban pár évszázaddal később, az 1800-as években indult be igazán a cukrászat, az első cukrászdát 1827-ben nyitották meg a budai várban. A következő 30 évben ezt 11 további cukrászda követte, amiknek a száma azóta is folyamatosan felfelé ível.

A torta története

Kétféle verzió is létezik a torták megjelenésére, az egyik az ókori görögökhöz köthető, akik Artemisznek félhold vagy kör alakú mézes süteményeket, kenyereket sütöttek, a másik pedig a középkori németektől ered, akik már kezdetben is gyermekek születésnapjára készítették az édességet.

Na, de miért is ilyen népszerűek a cukrászdák?

Az édes ételeket szinte kivétel nélkül mindenki már gyermekként megszereti, ami a legtöbbünknél ez felnőtt korra sem csillapodik, mivel az édes íz általában boldoggá tesz minket. Nem hiába várják a gyermekek az étkezésnél a desszertet a legjobban, valamint a torták szülinapokkor való elterjedése is ezt segítette. A különböző torták, sütemények elkészítése azonban időigényes és bonyolult lehet, ezért az anyukák számára is felüdülés ellátogatni egy cukrászdába, ahol a választás a legnehezebb probléma.

Minden mentes cukrászdák megjelenése

A 2010-es évektől mondhatni divat lett egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az egészséges életmódra. Ezenkívül az emberek nagy része szenved manapság valamilyen ételérzékenységben, mint a laktóz- vagy gluténérzékenység, így ezeknek a vendégeknek a megvendégelése is fontos szemponttá vált. Az ő esetükben a megoldás a minden mentes cukrászdában rejlik, ahol ők is gond nélkül vethetik bele magukat a „bűnös élvezetekbe”.