Ismerjük meg a cukrászvilág egyik legnagyobbikának, Dobos Józsefnek az életét!

Korai évei

Dobos József Carl 1847. január 18-án látta meg a napvilágot Budapesten. Az alma nem esett messze a fától, mivel Dobos József édesapja, Dobos András hosszú éveken keresztül szakácsként tevékenykedett. Gyermekkorát végigkísérte az ételek, később az édességek iránti őszinte érdeklődés és szeretet. Fiatal éveiben volt szerencséje az Andrássy-családnál tanulnia.  

Egy pályafutás kezdete

Harmincegy évesen nyitotta meg első élelmiszerüzletét, amelyben már saját készítésű ételeket is árusított folyamatosan növekvő sikerrel. Nagy gonddal készítette el, kísérletezte és számolta ki a hozzávalók megfelelő mennyiségét ételeibe, s idővel türelme meg is hozta számára a várva várt sikert.

A világhírű torta

Élelmiszerüzletének megnyitása után 6 évvel, 1884-ben megalkotta a mára világhírűvé vált dobostortát. A torta megalkotását követő évben bemutatásra került az édesség az Országos Kiállításon, ahol rég nem látott érdeklődés övezte az akkor még újdonságnak számító süteményt. Szakácsok és cukrászok tömege tett próbálkozást a sütemény leutánzására és újra megalkotására, sikertelenül, míg végül Dobos József halála előtt önként adta át a torta receptjét az Ipartestületnek.

Dobos szakértelme

Dobos József és szakértelme hatalmas hatással volt a korabeli cukrászvilágra. Leghíresebb írása a Magyar–francia szakácskönyv címre hallgató mű, mely kétnyelvűségének köszönhetően rengeteg új, korábban ismeretlen konyhaművészeti szakkifejezést hozott be hazánkba.