A világhírű cukrászokról szóló cikksorozatunk következő alanya Gerbeaud Emil. Tartsanak velünk!

Korai évei

Gerbeaud Emil Émile Gerbeaud néven született a mára Genfhez tartozó Carouge városában. Volt kitől tanulnia, hiszen Gerbeaud édesapját követve lankadatlan lelkesedést mutatott a cukrászat iránt, talán nem is véletlen, hogy aztán felesége is egy csokoládégyáros lánya lett. Munkája révén gyakorlatilag bejárta Európát.

Pályafutása

Pályafutása korai éveiben dolgozott Franciaországban, Angliában és Németországban is, így gyakorlatilag olyan mennyiségű és minőségű tudásra tehetett szert, hogy idővel borítékolhatóvá vált sikeressége. 25 évesen megnyitotta első cukrászüzletét St. Étienne-ben, Franciaországban, öt évvel később pedig Magyarországra költözött.

Gerbeaud Magyarországon

Gerbeaud Emil Magyarországra érkezése után Kugler Henrik cukrásszal társult a mai Vörösmarty téren. Gerbeaud egykori a Városligetben található Royal Gerbeaud Pavilon-ra hallgató üzlete hosszú évtizedeken keresztül volt a pesti előkelőségek kedvelt találkozóhelye. 1886-ban csokoládégyárral színesítette vállalkozásainak impozáns listáját.

Macskanyelv és konyakos meggy

„Hagyatékai” közül a két leghíresebb és legszélesebb körben ismertek a macskanyelv és a konyakos meggy. Csokoládégyárának megnyitása után ezen a két édesség neve és íze összeolvadt Gerbeaud Emil nevével a csokoládéfogyasztók fejében. A legenda szerint a máig nagy kedvencnek számító zserbó süteményért is neki adhatunk hálát, erről azonban Gerbeaud cukrászreceptjei és feljegyzései nem tanúskodnak.