Ezt a süteményt mindenki ismeri, mindenki szereti, de nem mindenki ismeri romantikus történetét… Ha még nem hallotta, feltétlen olvasson tovább!

A sütemény

A rigójancsi sütemény egy hagyományos magyar cukrászsütemény. Alakja leggyakrabban kocka alakú, csokoládépiskóta és csokoládékrém a két elengedhetetlen alapanyaga. Ma már az egyszerűbb sütemények közé tartozik ez a sütemény a cukrászdákban, azonban érdemes megismerni az édességet övező bájos és romantikus történetet.

Névadója

A sütemény névadója Rigó János, sokak által csak Rigó Jancsinak emlegetett világhírű cigányprímás. 1858. augusztus 23-án született Pákozdon. A kis Jancsi már 5 éves korában hegedülni tanult, 10 éves korától pedig a híres Simplicius Barcza Józsi közbenjárásával tehette magáévá a zeneművészet legjavát.

Rigójancsi

A sütemény névadását több legenda is övezi. Ami biztos, hogy Rigó Jancsi és zenekara 1896-ban egy párizsi étteremben játszott, ahol ott vacsorázott Chimay herceg fiatal feleségével, Clara Ward-Chimay-jel. A fiatal hölgy elsőlátásra beleszeretett a prímásba, végül mindketten elhagyták házastársukat, s így végül egymáséi lehettek. A legnépszerűbb történet szerint Rigó Jancsi egy csokoládékrémes süteménnyel kedveskedett szerelmének egy pesti cukrászdában, melyet aztán a sütemény megalkotója a szerelmi történetüknek tisztelegve Rigójancsinak nevezte el az édességet.

További érdekességek

Amennyiben érdekesnek találta írásunkat, szemezgessen tovább cikkeink között. Ha tortarendelésen töri a fejét, de még nem tudja, milyen ízű édesség lenne a megfelelő választás, esetleg valamilyen kérdése adódott kínálatunk kapcsán, forduljon hozzánk bizalommal! Munkatársaink várják hívását!