Egy újabb híres hajdani magyar cukrászunkat veszünk górcső alá. Írásunk főszereplője Kugler Henrik.

Kugler fiatalkora

Kugler Henrik egy igazi cukrászdinasztia sarjaként látta meg a napvilágot 1830. július 30-án Sopronban. Az egykori cukrász Kugler Jakab és Kugler Antal (nagyapja és édesapja) után talán nem is volt kérdés, hogy a három fiúgyermek közül legalább az egyikük cukrász pályára szegődik. Testvérei, Pál és Mihály szobrászi és mérnöki babérokra törtek, így Henrik lett a cukrászaspiráns.

Tanulmányai

Nagyapja még 1788-ban nyitotta meg cukrászdáját Sopronban, a kis Henrik itt kezdte részletesebben kitanulni a cukrászmesterséget. Fiatalkori éveiben bejárta szinte egész Európát. A cukrászat sava-borsát Svájcban, Angliában, Németországban és Franciaországban, azon belül is Párizsban tehette magáévá. 1849-ben átvette apja pesti cukrászdájának irányítását.

Az ikonikus cukrászda

Kugler Henrik egy az akkori Theaterplatzon lévő üzlethelyiségbe költöztette át cukrászdáját késlekedés nélkül. Olvasóink ezt az üzletet, ma Gerbeaud Cukrászdaként ismerhetik. Kugler 52 évesen már sietősen kereste utódját, ugyanis gyötrelmes derékfájása egyre nehezebbé tette számára a munkavégzést.

Utód

Ebben az időben egy üzleti úton járt Párizsban, ahol egy barát révén megismerkedhetett a tehetséges Gerbeaud Emillel. Néhány évvel később Gerbeaud társult Kuglerhez cukrászdájához. Kugler Henrik rövid időn belül átadta a stafétabotot Gerbeaud Emilnek, visszavonult, innentől kezdve pedig csendes társként tevékenykedett.