A természetes édesítők egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban. Folyamatosan nőnek azon kutatások számai, amelyek azt igazolják, hogy élelmiszereink nagy részét már ezekkel az egészségre jótékony hatást gyakorló édesítőszerekkel látjuk el. Cukrászdánk is ezt az édesítőszert használja cukormentes édességeiben és tortáiban.

Mi az az eritrit?

Az eritrit a cukoralkoholoknak nevezett vegyületek osztályába tartozik. Az élelmiszertermelők sokféle cukoralkoholt használnak. Ide tartozik a xilit is. Legtöbbjük alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként funkcionál cukormentes vagy alacsony cukortartalmú termékekben. A legtöbb cukoralkohol kis mennyiségben található meg a természetben, különösen a gyümölcsökben és a zöldségekben.

A kalóriaszegény eritrit

Ezeknek a molekulák stimulálják a nyelv édes ízt érzékelő receptorait. Úgy tűnik, hogy az eritrit nagyon különbözik a többi cukoralkoholtól. Először is, sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz: Az asztali cukor 4 kalóriát, a xilit 2,4 kalóriát, eritrit 0,24 kalóriát tartalmaz grammonként. Nagyüzemi termelésben az eritrit akkor jön létre, amikor egyfajta élesztő kukoricából vagy búzakeményítőből erjeszt glükózt. A végtermék pedig az eritrit.

Egészséges az eritrit?

Összességében úgy tűnik, hogy az eritrit nagyon biztonságos. Többszörös vizsgálatot végeztek toxicitásáról és anyagcserére gyakorolt ​​hatásáról állatokon. A nagy mennyiségű eritrit hosszú távú táplálása ellenére nem észleltek súlyos mellékhatásokat. A legtöbb cukoralkoholnak egy fő figyelmeztetése van - emésztési problémákat okozhatnak. Egyedülálló kémiai szerkezetük miatt a tested nem tudja megemészteni őket, és változatlanul átjutnak az emésztőrendszered legnagyobb részén, vagy amíg el nem jutnak a vastagbélig.

Az eritrit mellékhatásai

A vastagbélben lévő baktériumok fermentálják őket, amelyek melléktermékként gázt termelnek. Következésképpen, nagy mennyiségű cukoralkohol fogyasztása puffadást és emésztőrendszert okozhat. Az eritrit azonban más, mint a többi cukoralkohol. Legtöbbje felszívódik a véráramba, mielőtt eléri a vastagbelet. Egy ideig a vérben kering, míg végül változatlanul ürül a vizelettel. Az eritrit körülbelül 90% -a ürül így.