Cukrászdánk elsődleges céljai, hogy kiszolgálja a valamilyen ételérzékenységgel vagy -allergiával küzdőket, illetve hogy minél nagyobb körben népszerűsítse az egészséges életmód fontosságát. 

Mi az a kókuszliszt?

A kókuszliszt a kókusztej készítésekor felhasznált maradék kókuszpépből készül. A pépet ezután megszárítják és lisztté őrlik. Kitűnő alternatívát és megoldást nyújthat azok számára, akik lisztérzékenységgel küzdenek, de érdemes tudnunk, hogy nem feltétlen teljesértékű helyettesítő. A kókuszliszt rendkívül nedvszívó, ezért a búzaliszttel készült receptek folyadéktartalma kevés lesz, ha kókuszliszttel szeretnénk sütni.

Hogyan használjuk a kókuszlisztet?

A kókuszliszt remek választás a gluténmentes sütéshez, bár nem lehet egy-egy arányban helyettesíteni a búzaliszteket vagy a gluténmentes sütőkeverékeket. Minden csésze liszthez 1/4 csésze kókuszlisztet ajánlott használni. Használat előtt szitálja át a lisztet, hogy elkerülje a szemcsés textúrát. A kókuszliszt sűrítőként is használható mártásokhoz, pörköltekhez vagy fagyokhoz.

Milyen az íze?

A kókuszliszt a kókuszhús diós, édes és kissé virágos ízét hordozza magában, de a friss kókusz ízénél sokkal enyhébb. Ha azt szeretné, hogy a süteményei ne kókuszosak legyenek, de mégis ezt a lisztet szeretné használni, akkor próbáljon erősebb ízeket belekeverni a keverékbe (például csokoládéhoz), hogy semlegesítse a kókusz erős aromáját és ízvilágát.

Táplálkozás és előnyök

A kókuszliszt glutén- és gabonamentes, alternatívát kínál az allergiás, érzékenységi vagy korlátozott étrendűek számára. Rostokban gazdag, amely segít a jó közérzet fenntartásában és lassítja a cukor felszívódásának sebességét a véráramba. A kókuszliszt remek fehérjeforrás és egészséges zsír, így szervezetünk hálás lesz, ha ezzel sütünk-főzünk.