Mindennapjaink része a cukor. Ügyesnek kell lennünk, ha olyan ételeket szeretnénk vásárolni boltjainkban, amiben nincsen hozzáadott cukor. Nehéz elkerülnünk a cukrot, de nem lehetetlen!

Kalóriadús édességek

A különféle cukorkák világszerte népszerűek, de többnyire cukorból, mesterséges aromákból és ételfestékekből készülnek, amelyek sok-sok kalóriát biztosítanak számunkra, ezzel együtt pedig nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak. Ezen ételek elfogyasztása növelheti az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ha édességre vágyik, de ki akar tartani a kiegyensúlyozott étrendje mellett, rengeteg csemegével kényeztetheti magát az elsőre impozánsnak tűnő édességek helyett.

Friss gyümölcsök

A friss gyümölcs természetesen édes, és tele van tápanyagokkal, például rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns is biztosít. Az édességektől eltérően a gyümölcsök általában alacsony kalóriatartalmúak és magas rosttartalmúak. Például 1 csésze (kb. 15 dkg) eper csak 46 kalóriát, de 3 gramm rostot szolgáltat szervezetünknek.

Az aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcs a szárításnak köszönhetően magas koncentrációban tartalmaz tápanyagokat és cukrot, így még édesebb és kalóriadúsabb, mint a friss gyümölcs - ezért ügyelnünk kell az adagokra. Egyes tanulmányok szerint az aszalt gyümölcsöt fogyasztók étrendjének minősége és tápanyag-bevitele jobb az átlagosnál, s ezen két tényező alacsonyabb testsúlyt von maga után Az aszalt gyümölcsök esetében arra kell figyelnünk, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot.

Házi jégkrémek

A házi készítésű jégkrémek a gyümölcsök minden előnyét megadja Önnek és családjának a bolti rokonaik mesterséges összetevői nélkül. Előkészítésükhöz egyszerűen keverje össze a választott gyümölcsöt vízzel, gyümölcslével vagy tejjel. Öntsük a keveréket jégkrém formákba vagy műanyag poharakba, helyezzünk egy-egy jégkrémes pálcikát mindegyik közepére, és fagyasszuk le. Ha a krémesebb állagot szeretnénk, keverjük inkább joghurttal - vagy egyszerűen helyezzünk be egy jégkrémes pálcikát egyenesen egy joghurtos pohárba, és fagyasszuk le egy gyors desszert elkészítéséhez.