Csökkenteni szeretné a szervezetébe kerülő cukormennyiségét? Úgy érzi, rossz hatással van egészségére az a rengeteg cukor, amit elfogyaszt? Elmondjuk, mire érdemes figyelni!

A cukor édességeinkben és ételeinkben

Hozzáadott cukor sokféle ételben rejlik, beleértve a gyerekeknek készült snackeket és az „egészséges” ételeket. A túl sok cukor fogyasztása káros a fogakra, az immunrendszerre, a vércukorszintre és a testsúlyra. Azonban nagyon nehéz kiküszöbölni az összes hozzáadott cukor forrását, de az édességek terén az Édes Élet Cukrászda megoldást nyújthat a cukrot elkerülni vágyó vendégeinek.

A cukor esetében fontos az időzítés és a gyakoriság

Jobb naponta csupán egyszer-kétszer kényeztetni magunkat édességekkel, mint folyamatosan nassolni. A kutatók felfedezték, hogy az elfogyasztott cukor mennyiségének csökkentése közel sem csökkenti oly mértékben a lyukak képződését fogainkon, mint a gyakoriság csökkentése. A cukor teljes mennyiségének csökkentésére más egészségügyi okok vonatkoznak. Ami azonban a fogak egészségét illeti, fontosabb csökkenteni a cukor és az egyszerű szénhidrát gyakoriságát a szájában, mint a teljes mennyiség.

Az ételeinkben megbúvó cukrok

Egy másik fontos lépés, hogy tisztában legyünk az elfogyasztott cukrokkal. Az élelmiszer-címkéken szereplő összetevők általában mennyiség szerint vannak felsorolva. Tehát, ha a cukor egy formája az első öt összetevő egyike, ez azt jelenti, hogy sok cukor van benne. A cukor sok-sok különböző néven bújhat meg ételeinkben (pl. fruktóz, szirupok), így körültekintőnek kell lennünk.

Cserélje le édességeit!

Az egyik oka annak, hogy a természetes édes ételek jobbak a szervezetünk számára, hogy lebontásuk egy kicsit több munkát igényel. A gyümölcsökben és zöldségekben található cukor a növényi sejtekbe van beágyazva, és nagy része tovább bomlik az emésztőrendszerben. Ez azt jelenti, hogy kevésbé rosszak a fogainknak, a vércukorszintünknek és a súlyunknak.