Mivel egyre többen lesznek érzékenyek a gluténre, és döntenek emiatt a gluténmentes étkezés mellett, nem árt, ha tudjuk, milyen alternatív megoldásokkal válthatjuk ki a hagyományos, búzából készülő fehérlisztet. Ezekből szedtünk össze négyet!
Gluténmentes étkezés – A kókuszliszt
Amennyiben a gluténmentes étkezés mellett döntünk, a kókuszliszt nagy segítségünkre lehet, hiszen mind pizzasütéshez, mind pedig sütemények, édességek készítéséhez bátran használhatjuk. Nagy előnye, hogy kevés szénhidrátot tartalmaz, viszont gazdag magnéziumban, káliumban, vasban, foszforban, cinkben és B-vitaminban, valamint kifejezetten jó hatással van az emésztésünkre.
Gluténmentes étkezés – A mandulaliszt
Gluténmentes étkezés esetén a mandulaliszt is remekül helyettesítheti a fehérlisztet. Sütemények készítéséhez ez a fajta liszt még jobb is, mint a fentebb tárgyalt kókuszliszt, hiszen például macaront is mandulaliszttel kell készíteni. Előnyös tulajdonságai között említhető magas kalciumtartalma, de gazdagon található benne vas, mangán, foszfor, magnézium és E-vitamin is.
Gluténmentes étkezés – A gesztenyeliszt
A gluténmentes étkezés mellett döntők körében nem a legelterjedtebb liszthelyettesítő a gesztenyeliszt, mert íze igencsak erőteljesnek mondható. Aki azonban megbarátkozik ezzel a jellegzetes ízaromával, az nagyszerűen használhatja a gesztenyelisztet sütemények, édességek és sós ételek készítéséhez. A gesztenyeliszt emellett gazdag káliumban, foszforban, folsavban és B-vitaminban.
Gluténmentes étkezés – A mákliszt
A mákliszt a gesztenyeliszthez hasonlóan szintén nem túl elterjedt, ám annál különlegesebb liszthelyettesítő alternatíva, mely kizárólag sütemények készítéséhez használható. A gluténmentes étkezés hívei emellett jó, ha tudják, hogy a mákliszt remek kalciumforrás, de található benne magnézium, kálium és foszfor is.